Onze vrijwilligers

Er zijn vrijwilligers voor de directe zorg en vrijwilligers voor de indirecte zorg.

De vrijwilligers van de directe zorg hebben, voordat ze worden ingezet, een cursus gevolgd. In deze cursus komen de volgende aspecten aan bod;

  • De visie op palliatieve zorg
  • Kernwaarden zoals; respect, vertrouwen, betrouwbaarheid
  • Hoe ga je om met vragen die in de laatste fase van het leven opspelen
  • Vaardigheden met betrekking tot praktische lichamelijke verzorging
  • Til- en transferoefeningen (verplaatsen van een gast vanuit stoel of bed)
  • Hoe ga je om met privacy / geheimhouding

Een vrijwilliger in de directe zorg moet goed kunnen samenwerken, een goed gevoel van medemenselijkheid hebben en evenwichtig zijn. Het Hospice biedt 24 per dag en 7 dagen per week zorg. Als vrijwilliger wordt er op je gerekend; vrijwillig is niet vrijblijvend. Er wordt dan ook verwacht dat je een aandeel neemt in de verdeling van de zorg; overdag, ‘nachts (slaapdienst) op zon- en feestdagen. Het Hospice gaat er van uit dat je een dagdeel per week inzetbaar bent.

De vrijwilliger in de indirecte zorg

Binnen het Hospice is ontzettend veel te doen. Het is in feite een huishouden van 6 gezinnen. Koken, wassen, strijken, tuinonderhoud, schoonmaken, aankleding kamers/huiskamer, technische klussen, boodschappen doen, voorlezen, enz. Al deze vrijwilligers krijgen tijdens een informatieavond informatie over het reilen en zijlen van het Hospice en vooral; de emotionele kant ervan (denk bijvoorbeeld aan het omgaan met zwaar zieken mensen / euthanasie).

Wat je terugkrijgt als vrijwilliger (of dat nu de directe- of indirecte zorg is) is een enorme waardering van de gasten en hun naasten. Dankzij uw hulp hebben zij meer tijd voor elkaar.

Interesse gewekt?

Klik op het aanmeldformulier of neem contact op met de coƶrdinator

Mevr. Cis van Deurssen

tel.; 0478-551434

E-mail; coordinator.zorg@hospicezenit.nl